Rapport fra Paracamp 2022
Postet av Stephen Smithurst den 10. Aug 2022
Kongsberg Wakeboardklubb(KWK) har hatt tilholdssted på Numedalslågen i 3 år. Lågen Kabelpark har vist seg å være et positivt tilskudd på aktivitetstilbud i Kongsberg regionen. 2.0 systemet (2 master) er veldig gunstig for individuell tilpasning for den enkelte utøver som står på banen. Noen av operatørene i klubben har lenge ønsket å kunne tilby vannaktivitet til utøvere som ikke nødvendigvis klarer å stå på et tradisjonelt wakeboard. Norges vannski-og wakeboardforbund (NVWF) kjøpte for noen år siden et sit-wakeboard for at klubbene skulle få teste dette ut og for rekrutering av nye medlemmer i denne målgruppa (sittende utøvere).
Tina Steffensen, Jardar Komperud og Morten Steffensen har testet ut «stolen» på banen, og den 6.og 7.august var vi endelig klare for å invitere til paracamp. Det meldte seg på tre deltakere. Thana fra Kongsberg, Iver fra Ski og Mats fra Hvaler. Ingen med tidligere erfaring fra wakeboard. Campen startet med presentasjon og demonstrasjon av kabelbanen samt deling av forventninger. Deltakerne var tydelig motiverte for å utfordre seg selv, og de hadde et ønske om å mestre brettet. Men først måtte våtdraktene på, og det er jo en øvelse i seg selv…
Iver og Mats kjører sit-ski på vinteren, så de følte seg klare for å teste ut sit-wakeboard direkte. Thana var litt mer skeptisk for det våte element, så der varmet vi først opp med noen runder liggende på tube, etterfulgt av å sitte på paddlebrett (SUP). Begge ble kjørt med full hastighet(30 km/t) og Thana var tydelig fornøyd med aktiviteten. Hun ønsket så å prøve seg på vanlig wakeboard (Forslaget overrasket både operatørene og mannen hennes). Det ble testet ut forskjellige brett og bindinger, og hun mestret starten og kom seg opp av vannet. Påkjenningen var stor, så hun måtte melde pass for dag 2. (Når du kommer igjen Thana, skal vi ha gjort klart et brett med enda flere vinkeljusteringer for ulike beinstillinger ;-))
Det er betydelig vanskeligere å starte et sit-wakeboard sammenlignet med et vanlig wakeboard. Brettet stikker dypt ned i vannet og det er ørsmå nyanser som skal til for å få brettet retningsstabilt og opp i plan på vannet. Tina og Jardar lå i vannet nesten hele lørdagen for å hjelpe utøverne i gang. Det ble svelget mye vann og det krevde uttalelige repetisjoner. Litt etter litt knakk begge gutta koden og fikk til å kjøre hele banen en vei. Svingen er imidlertid en helt annen «ball-game», så det ble det ikke tid til første dagen.
Søndagen fikk Iver alenetid på banen. Han var raskt klar i våtdrakten kl 10, og ga seg ikke før 16:30. For en utholdenhet og stå-på vilje!! Vi har ikke tall på hvor mange turer han fikk og hvor mange repetisjoner han hadde på svingforsøk. Det var en sann glede å følge hans utvikling fra å være avhengig av hjelp på hele banen til det å starte selvstendig i vannet, utøve god brettkontroll og til slutt å knekke koden for svingen. Da ble det vill jubel og tårer i øyekroken på operatøren.
Det har vært en utrolig lærerik og engasjerende helg for både operatører og utøvere. Klubben vil gjerne følge opp disse deltakerne videre og gjennomføre flere camper. Dette er en aktivitet som egner seg for alle.
«Gøy på vannet for alle», NVWF
Suksessfaktorer:
- Økonomisk bistand fra NVWF og Kongsberg Idrettsråd til universell utforming av anlegg og gjennomføring av camp
- Mortens deltakelse på «aktivitetslederkurs for funksjonsnedsatte utøvere» i regi av NIF ga innsikt i individuelle tilpasninger
- Tilgang til låneutstyr fra privat og NVWF
- Tinas egentrening på airchair og sit-wakeboard. Verdifull erfaring for å kunne gi riktige tilbakemeldinger for nye utøvere
- Bytte av sete, justeringer av stol og festestropp. Små tiltak som gjorde stor forskjell på egenskaper
- Radiokommunikasjon. Direkte tale mellom operatør og hjelper eller utøver
- Motiverte deltakere som aldri ga opp!
Hilsen Kongsberg Wakeboardklubb
Morten Steffensen, leder
Venter på deltakerne
Spente deltakere