Reisebrev 1 fra Tina Steffensen
Postet av Stephen Smithurst den 5. Mai 2023
For seks måneder siden reiste jeg hjemmefra med ryggsekk og wakeboard på slep, lei av det norske høstværet og klar for varme dager i vannet i kun shorts og t-skjorte. Siden da har jeg vært innom fem ulike land og testa noen av de beste kabelparkene Asia og Australia har å by på. Her er litt fra min opplevelse.
Singapore
Turen startet i Singapore, et bittelite land i sentrum av Sørøst Asia. Med høye skyskrapere og norske priser føles stedet som en hvilken som helst annen storby, men bak fasaden finner du en stor blanding av asiatisk og vestlig kultur. Dette er et perfekt sted å dra som innledning til Asia.
Singapore Wakepark ligger langs østkysten av øya, i East Coast Park, og består av en full-size kabel + to 2.0 kabler. Det er enkelt å komme seg hit enten med buss, taxi eller sykkel/skateboard gjennom ECP. Full-size banen er på størrelse med Norsjø og består av masse ulike features for alle nivåer. Her er det lett å leke seg samt ta kjøringen til nye nivåer. På grunn av sikkerhetsrestriksjoner er hoppene ganske små, noe som er perfekt for oss med dårlige knær, men litt verre for de som ønsker å gjøre større triks. I tillegg er prisene like høye som hjemme i Norge.
Tips!
- Ved å kjøpe f.eks. 10 timers pass og kjøre 3 timer om gangen (hver 3. time gratis) får man mest valuta av pengene
- Beste og billigste maten finnes på lokale Hawker Centers. De finnes overalt, til og med rett ved banen.
Bali
Etter Singapore gikk turen videre til Bali, Indonesias største turistmål. Øya byr på masse morsomme aktiviteter, kultur, god mat og billig bo. Også et perfekt sted å dra hvis du ønsker å kombinere wake med surf! Det er enkelt å komme seg rundt på moped eller med Grab (Asias Uber), men trafikken er helt kaotisk!
Wakeboardbanen ligger på den sørlige delen av øya, i Denpasar, øyas «hovedstad». Anlegget har en full-size kabel og en 2.0 kabler for nybegynnere. Elementene er kjempemorsomme, og det kjører en bil rundt banen som plukker deg opp dersom du faller. Dessverre, i motsetning til alt annet i landet, er prisene høye for å kjøre. I tillegg kjøres banen på sakte fart annenhver time, noe som gjør kjøringen lite effektiv, med lange pauser.
Tips!
Bo i Jimbaran, midt på halvøya. Herfra er det bare 20 min til wakeboardbanen + hvilken som helst hvit strand eller surfespot. Kan også leie en villa ved stranda for så og si ingenting hvis man reiser som gruppe.
Australia
Neste destinasjon ble Australia, et svært land med lange strender, fine hav, jungel, ørken, haier, kenguruer og en haug av bra kabelparker. Her skulle jeg gjerne testa alle parkene om jeg kunne, men avstandene er svære og det tar tid å komme seg rundt. De to stedene jeg fikk besøkt var Gold Coast Wakepark og Cables Wakepark.
GOLD COAST
Består av to full-size kabler, en clockwise og en anti-clockwise. Anlegget har mange kule elementer, men kun på banen som går anticlockwise.
CABLES
Ligger under en time fra Sydney. I tillegg til to full-size baner som går hver sin vei har de flere 2.0 baner for alle nivåer av kjøring. I motsetning til Gold Coast er begge full-size banene fulle av elementer og kreative setups både for nybegynnere og avanserte kjørere.
Av de to anleggene syntes jeg Cables var det beste og morsomste å kjøre på. Men dersom man tar turen hele veien til Australia vil jeg også anbefale å besøke Bork i Perth!
NB!
På Cables nekter de deg å kjøre med noe annet enn «certified lifevest». Det vil si at hvis vesten din ikke har spenne, blir det svær utlånsvest på deg.
EMBILY Open x Wakehouse Project
I februar ble jeg med på en konkurranse i Singapore, EMBILY Open. Mange av verdens beste wakeboardere, deriblant Liam Peacock og Julia Rick, deltok. Store vinnersummer gjorde arrangementet ekstra attraktivt for utøverne.
Konkurransen tok i bruk et nytt format som aldri har blitt testet ut før. Dette gjorde det litt vanskelig å forstå og planlegge et run, men økte samtidig nivået på kjøringen.
Formatet forklart:
Hver kjører får til sammen 2 runs og blir satt opp head-to-head mot en annen konkurrent, der den beste går videre. Istedenfor å dømme runnet ut ifra «overall impression», gis det en poengsum per element (seksjon). Max poengsum er 100. Dersom du lander første run, er det kun rom for forbedring. Dermed kan du i run 2 velge ut de seksjonene du vil forbedre og for eksempel kun kjøre på dem. Underveis kan man se poengsummene gitt per seksjon og planlegge ut ifra hvilke triks som gir mest poeng og hva motstanderen gjør.
Dette kan minne litt om formatet vi kjører på wakecupen i Kongsberg, bortsett fra at det kjøres på full-size bane og kun er 2 run.
Dette var den første konkurransen til arrangøren, Wakehouse Project. De planlegger flere konkurranser framover. Neste blir på Awake Cable Park i Italia 4.-6. august.
Hilsen
Tina Steffensen
Kongsberg Wakeboardklubb